Competenties


 

Op ons Technasium is het altijd de vraag: 'Wanneer ben je goed genoeg; hoe beoordeel je aan de hand van cijfers; wanneer is werk een acht waard en wanneer een negen? Dit is niet te doen, want iedereen heeft z'n eigen talenten. Naar mijn mening zijn cijfers niet belangrijk, zonder cijfers zou ik net zo hard werken aan de projecten. 

 

Hieronder ziet u een tabel waarin staat waar je aan moet voldoen in per jaar. 

Daaronder leg ik per competentie uit op welk niveau ik zit.


Plannen en organiseren:

Ik kan van te voren een planning voor het hele project opstellen. Daarvoor kan ik de opdracht in stukjes verdelen, stap voor stap werken. Hierbij is het van belang om goed in te schatten hoeveel tijd iets kost. Als ik tegen een probleem aanloop ga ik kijken waar de kern van het probleem zit om het zo goed mogelijk op te kunnen lossen. Deadlines die geven mij geen stress, ik ga gewoon wat harder lopen. Schetsen en andere losse stukken worden netjes opgeborgen en raak ik niet kwijt.
 
Verbeterpunt:
    -    Mijn inzicht in de tijd die anderen ergens voor nodig hebben kan beter.
 
Voorbeeld:
-    Tijdens het laatste project heb ik een planning gemaakt voor de hele projectperiode. Om deze te  bekijken klikt u op de button. Ook hebben we een projectplan opgesteld. Dit kan nog beter maar het gaat in de goede richting.
 

Kennisgerichtheid:

Ik wil graag nieuwe dingen leren. Met een nieuw project heb ik dan ook altijd de motivatie om hard aan het werk te gaan en zo veel mogelijk over het onderwerp te weten te komen.  Ik ga het liefst zo diep mogelijk op het onderwerp in. Om alles wat ik leer in een verslag schrijven vind ik niet altijd even nuttig. Maar ik merk wel dat als je het hebt opgeschreven in een verslag, dat je de informatie later heel makkelijk terug kan vinden en kunt gebruiken om mee verder te werken. Wat jammer is dat door alle tijd die je besteed aan de verslagen er nog maar heel weinig tijd over blijft voor het ontwerp van een heel goed eindproduct. 

 
Mijn verbeterpunten:
    -    De verslaglegging kan beter, richting wetenschappelijk niveau.
 
Voorbeeld:
 -    Na het bezoek aan de de opdrachtgever hebben we alle informatie samengevat, dit is ons theoretisch onderzoek. 
 

Samenwerking:

Ik vind het leuk om met mensen samen te werken, het is gezellig. Maar het gaat ook serieus. Als er een conflict is kan ik ervoor zorgen dat het opgelost word. Kritiek van anderen neem ik aan en dan neem ik de tijd om te bedenken wat ik ermee kan.
 
Voorbeeld:
 -   Toen we aan het brainstormen waren kwam iedereen met ideeën, deze hebben we allemaal samen gevoegd en hierdoor werd het uiteindelijke idee nog veel beter. Als we het niet met elkaar eens waren, gingen we er rustig over praten met argumenten waarom je iets beter of juist minder goed vond. Hierdoor kom je er toch samen uit. 
  

Productgerichtheid:

Ik kan goed luisteren naar de eisen van de opdrachtgever, ook noteer ik deze zodat ik er geen vergeet. Tijdens het project controleer ik of mijn idee nog klopt met de eisen en controleer ik bij de opdrachtgever of hij ook tevreden is. Ik kan uitleggen waarom ik juist voor deze manier gekozen heb en niet anders. Ik wil graag een goed eindproduct leveren dus dan is dit erg belangrijk. 
 
Voorbeeld:
 -    We hebben elke week een mail gestuurd aan de opdrachtgever, hierdoor was het voor ons duidelijk of de opdrachtgever nog met ons op één lijn zat. Dit zorgt voor een beter resultaat voor de opdrachtgever.
 

Procesgerichtheid:

 Als er onverwacht nieuwe informatie komt, er een les uitvalt of als er andere onvoorziene gebeurtenissen plaatsvinden, dan kan ik op tijd bijsturen zodat het geen invloed heeft op het uiteindelijke product. 

 

Voorbeeld:

 -    In de op een na laatste les was er maar één teamlid aanwezig, de opdracht moest wel afkomen. We hebben toen thuis nog het werk afgemaakt wat voor die les was ingepland.

  


Doorzetten:

Ik ben meestal wel goed in doorzetten als er iets niet gaat zoals ik wil. Dit komt omdat ik altijd wil slagen. Ik ben heel erg strevend naar een goed eindresultaat. Totdat de samenwerking niet zo soepeltjes verloopt, dan vind ik het moeilijk.  Als er niet naar me geluisterd wordt verlies ik soms mijn motivatie. Afgelopen project ging dit een stuk beter. Omdat ik op onderstaande verbeterpunten heb gelet.

 
Verbeterpunt: 
    -    Als het niet zo lekker loopt, ga dan naar een oplossing zoeken en leg je er niet bij gewoon bij neer.
    -    Beter met kritiek leren omgaan.
 
Voorbeeld:
 -    Toen we er vlak voor de Technasium parade achterkwamen dat we ons idee hadden omgedraaid moesten we van alles aan gaan passen, een hele hoop werk. Ik had er geen zin meer in en mijn teamleden duidelijk ook niet. Uiteindelijk hebben we samen nog heel hard gewerkt  en we zijn tot een heel mooi resultaat gekomen.
 

Inventiviteit:

Dit is  samen met productgerichtheid mijn sterkste competentie. Ik vind het erg leuk om nieuwe producten/oplossingen te bedenken. Ik kan als er oplossingen voor een probleem zijn de zwakke punten verbeteren of naar een nieuwe oplossing zoeken. Ik kan "out of the box" denken terwijl ik op de eisen van de opdrachtgever let. Ook kan ik als ik al bestaande oplossingen ken een nieuwe oplossing bedenken.

 
Mijn verbeterpunten zijn:
    -    KISS: Keep It Simple, Stupid. Vaak is een heel ingewikkeld idee minder goed dan iets simpels.
    -    Kritisch blijven kijken, er is eigenlijk altijd nog wel een verbeterpunt.
 
Voorbeeld:
 -    Zwitserleven heeft al een tijdje een probleem, hun eigen oplossing hielp niet goed genoeg, we hebben allerlei methodes samengevoegd en zijn zo tot een goed eindproduct gekomen. (De belangrijkste methodes waren:  informatief, games, multimedia. )
 

Individueel werken:

Zelfstandig aan de slag. Dat kan ik goed. Gewoon lekker op je gemak zonder dat anderen zich ermee bemoeien.  Ik kan goede vragen/onderzoeken bedenken over het onderwerp. Ook kijk ik kritisch naar mijn eigen werk, als ik last heb van tijdsnood is het weleens zo dat ik niet zo kritisch meer naar mezelf kijk. Dat moet beter kunnen. 

Mijn verbeterpunten
    -    Blijf altijd kritisch naar je werk en resultaten kijken, ook bij tijdsnood.
    -    Blijf geconcentreerd. 
 
Voorbeeld:
 -    In ons groepje was iedereen verantwoordelijk voor z'n eigen taken, dit zorgt ervoor dat je heel kritisch naar jezelf moet zijn. Want jouw werk is van belang van het hele groepje, dit ging goed. We hadden een Go/No-Go lijst waarin we met elkaar elk document hebben beoordeeld. De meesten kregen een Go. Deze lijst staat op blad  van de planning.